Meer beleving door een nieuwe lunchroom

Op 30 juni 2019 opende de Familie Bressers lunchroom en ijssalon Meesterlijk, vlak naast de bakkerij. Je kunt hier zeven dagen per week terecht voor ontbijt, lunch, koffie, high tea en een vroeg diner, uiteraard met een ijsje toe uit de eigen ijssalon. Op de feestelijke uitnodiging die werd gemaakt voor de opening van de nieuwe lunchroom in Middelbeers stond met grote letters: Proef, geniet en beleef!

Klaar voor de toekomst

Daar waar opvolging van de bakkerszaak bij veel bedrijven tegenwoordig niet vanzelfsprekend is, is dat bij Broodhuys de Beerse Bakker geen probleem: “Wij verkeren in de luxepositie dat onze beide kinderen er wel brood in zagen”, lacht Ton Bressers. Toen zijn kinderen een aantal jaar geleden aangaven ook toekomst te zien in de bakkerszaak, zijn ze met zijn allen om tafel gaan zitten. Ton: “Op het moment dat er drie gezinnen een inkomen moeten trekken uit een zaak, komt daar wel even wat anders bij kijken dan voorheen één gezin. Je moet opschalen. Daar zijn ook de nodige veranderingen voor doorgevoerd in de bakkerij. Deze is uitgebreid met bijvoorbeeld een nieuwe oven, koelingen en een kleinbroodstraat. Ook hebben we meer ruimte voor opslag en de routing door de bakkerij richting het logistieke gedeelte is aangepast. Ook de kassasystemen in de winkels zijn vernieuwd. Zo was de bakkerij klaar voor de volgende stap.” Dochter Vivian droeg haar steentje al bij in de aansturing van twee winkels in Eindhoven en een in Veldhoven. De zoon van Ton en Annie, Gidion, speelt een steeds groter wordende rol in de bakkerij. Ton en Annie zelf gaan zich steeds meer naar de achtergrond van de onderneming begeven. “Dat was ik eigenlijk al eerder van plan geweest, om af te bouwen, maar op het moment dat je weer gaat investeren in de toekomst is dat makkelijker gezegd dan gedaan.”

Uitbreiding van de onderneming

Ton doelt daarmee niet alleen op de investeringen die zijn gedaan in de bakkerij, maar ook op de nieuwe lunchroom die naast de bakkerij is gebouwd. Op de hoek van de straat staat namelijk een prachtig monumentaal pand; de oude hoofdmeesterwoning die stamt uit 1906. Hierna is het jarenlang een woonhuis geweest, die in 2010 leeg kwam te staan. De gemeente zag mogelijkheden voor het pand en hebben in het bestemmingsplan gezet dat ‘daghoreca’ zich zou mogen vestigen op deze plek.

De oude hoofdmeesterwoning die stamt uit 1906, waar nu lunchroom Meesterlijk in gevestigd is.

Blurring

Ton Bressers: “Tegenwoordig zie je steeds meer grenzen vervagen. Horeca die broodjes (af-)bakken, bakkers die horeca erbij gaan doen. Toch is het een hele investering en een hele stap om er aan te beginnen. Maar als je stil blijft staan, houd je op met ondernemen.”. De Bressers’ zijn van mening dat de bakkerij en de lunchroom elkaar gaan versterken. “Je bedient een ander publiek, je bent open op andere tijden.” Maar de maatschappelijke rol die de bakkerij al jaren speelt is ook van belang. “Om betrokkenheid te creëren hebben we bijvoorbeeld in de winkel een actie gehouden voor de nieuwe naam van de lunchroom, die op 30 juni feestelijk is onthuld”.

Lokaalgemaakt vers ijs uit ijssalon De Smaak uit Eersel. De moeite waard om een rondje voor om te fietsen.

Zeker in het toeristische seizoen kon Middelbeers wel een horecagelegenheid gebruiken die een verbindende rol speelt binnen de gemeenten. Middenin een fiets- en wandelgebied is er genoeg aanloop. Vivian: “En dan is het ook van belang dat je online te vinden bent. We hebben een website gemaakt en ik houd Facebook bij, zodat we vindbaar zijn. We gaan ons aanmelden bij de VVV en willen aansluiten bij fiets- en wandelverenigingen.” Voor dat laatste moeten ze nog een aantal zaken aanpakken, zoals bijvoorbeeld het maken van een oplaadpunt voor de elektrische fietsen. “Die aansluiting is er, maar moeten we nog afmaken”.

Beleving

De website van Meesterlijk is in het Brabants dialect, toch nodigt het -ook voor de niet-Brabander- uit om verder te lezen. Als je in de lunchroom bent gearriveerd zit de meeste beleving natuurlijk in het pand en de aankleding. “Alle keuzes die wij gemaakt hebben zijn weloverwogen genomen. Niet alleen voor wat betreft de uitstraling, maar ook qua producten die we aanbieden. Uiteraard komt het brood uit onze bakkerij en we hebben bewust gekozen voor lokale leveranciers. Het stukje service is natuurlijk ook van groot belang. Zo gaan wij zondagmorgen ook open en zullen we brood van De Beerse Bakker gaan verkopen vanuit Meesterlijk”. Op deze manier biedt de familie Bressers hun klanten toch net iets extra’s, aangezien de dichtstbijzijnde optie om brood te kopen pas vanaf 12.00 uur open is. Er staat ook een oven in de lunchroom. “Daar gaan we ook producten in afbakken en bij groot succes op termijn ook vers bakken. Vooral dit laatste vraagt nog iets aan verandering in het huidige proces. Maar die geur geeft natuurlijk ook een mooi stukje beleving.”. Naast de geur zit de ‘beleving’ ook in de keuzes voor hun lokale leveranciers: “Onze thee komt bijvoorbeeld van een lokale ‘thee sommelier’ en wordt net een beetje anders bereid dan je gewend bent. Dat zorgt ook voor een stukje beleving waarover wordt gepraat”, aldus dochter Vivian. “Wij zijn van mening dat de lunchroom een ander publiek trekt, maar dat moet natuurlijk nog gaan blijken”.

Meesterlijk is eigentijds ingericht met behoud van de authentieke uitstraling van het monumentale pand.

Blik in de toekomst

Het is nog lastig om een kant-en-klare visie op de toekomst te hebben, voor een zaak die net open is natuurlijk. Er zijn altijd puntjes op de i te zetten. Ton Bressers licht toe: “Zo zijn we nog bezig een uitgebreidere vergunning voor het buitenterrein, wat niet op tijd rond kwam voor de opening. Jammer, maar het hele toeristische seizoen missen was helemaal geen optie. De speelplaats voor de kinderen wordt nog verder uitgebreid en uiteraard de oplaadpunten komen er nog bij. Voor nu gaan we eerst eens een seizoen draaien en kijken we hoe het loopt. Dan zullen er vast snel weer nieuwe ideeën komen”.

Over Bakhuys De Beerse Bakker

Middelbeers is een dorp in Noord-Brabant, waar de familie Bressers al sinds 1986 hun bakkerij runt. Bakhuys De Beerse Bakker is een begrip in Middelbeers en omliggende dorpen. De bakkerij, die al uit 1926 stamt, namen Ton en Annie Bressers over van de voormalig werkgever van Ton. In de loop van de jaren is het aantal winkels uitgebreid, die allen beleverd worden vanuit de bakkerij aan de Willibrordlaan. Beide kinderen en partners zitten nu ook in de zaak. Vivian Bressers heeft een aantal jaren drie winkels aangestuurd en is nu met haar partner Koen Smits verantwoordelijk voor lunchroom Meesterlijk. Zoon Gidion Bressers neemt een steeds grotere rol in de bakkerij in. Zijn partner Manon Vermeer stuurt nu drie winkels aan.

Toen is het balletje gaan rollen en drie jaar geleden heeft de familie Bressers het pand gekocht met als doel om hier een lunchroom in te openen. In 2018 zijn ze het pand gaan verbouwen met behulp van een bedrijf dat gespecialiseerd is in dergelijke restauratieprojecten. Dochter Vivian is met name druk bezig geweest met de restauratie. Vivian: “Van boven tot onder is alles aangepakt. Boven is een woning gerealiseerd voor mijn broer en beneden is de lunchroom. Omdat het een monumentaal pand is moeten er authentieke details behouden blijven. Daar hebben we samen met de interieurdesigner een goede balans in gevonden.” Ton voegt daaraan toe: “In het interieur zie je de combinatie terug van het stoere van pa en het lieve van de dochter”.

De authentieke details zie je overal terug. Zo zie je in de oude ‘goei kamer’ nog de schouw van de open haard en de glas-in-loodramen terug. Je kunt er nu vergaderen of van een lekkere high tea genieten. Ook de plafonds, de deurposten en op sommige plekken zelfs de vloer stammen nog uit 1906, maar allemaal met een moderne touch. Het resultaat mag er zeker zijn, er staat een prachtig pand met een smaakvolle afwerking. De omliggende tuin is ook direct aangepakt en zijn er 14 parkeerplaatsen gerealiseerd. Er is in de tuin voldoende plek om lekker te zitten tussen de recent aangeplante bomen. Vanaf het eerste moment loopt het als een trein. “Tot nu toe hebben we elke dag vol gezeten en is ook van de tuin al flink gebruik gemaakt. We zijn trots op wat we hebben neergezet. Dit totaalplaatje is volgens ons wel echt beleving.”

Dit is een artikel uit de HandSon editie 2-2019. Meer lezen?: https://handson.sonneveld.com/handson__najaar_2019

Toen is het balletje gaan rollen en drie jaar geleden heeft de familie Bressers het pand gekocht met als doel om hier een lunchroom in te openen. In 2018 zijn ze het pand gaan verbouwen met behulp van een bedrijf dat gespecialiseerd is in dergelijke restauratieprojecten. Dochter Vivian is met name druk bezig geweest met de restauratie. Vivian: “Van boven tot onder is alles aangepakt. Boven is een woning gerealiseerd voor mijn broer en beneden is de lunchroom. Omdat het een monumentaal pand is moeten er authentieke details behouden blijven. Daar hebben we samen met de interieurdesigner een goede balans in gevonden.” Ton voegt daaraan toe: “In het interieur zie je de combinatie terug van het stoere van pa en het lieve van de dochter”.

De authentieke details zie je overal terug. Zo zie je in de oude ‘goei kamer’ nog de schouw van de open haard en de glas-in-loodramen terug. Je kunt er nu vergaderen of van een lekkere high tea genieten. Ook de plafonds, de deurposten en op sommige plekken zelfs de vloer stammen nog uit 1906, maar allemaal met een moderne touch. Het resultaat mag er zeker zijn, er staat een prachtig pand met een smaakvolle afwerking. De omliggende tuin is ook direct aangepakt en zijn er 14 parkeerplaatsen gerealiseerd. Er is in de tuin voldoende plek om lekker te zitten tussen de recent aangeplante bomen. Vanaf het eerste moment loopt het als een trein. “Tot nu toe hebben we elke dag vol gezeten en is ook van de tuin al flink gebruik gemaakt. We zijn trots op wat we hebben neergezet. Dit totaalplaatje is volgens ons wel echt beleving.”